Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η στροφή των νοικοκυριών της Θεσσαλονίκης στη χρήση του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα πάνω από 4.000 καταναλωτές υπέγραψαν συμβόλαια για σύνδεσή τους με το αέριο, προκειμένου να προλάβουν τόσο την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και  την επικείμενη από τον προσεχή Οκτώβριο εξαγγελθείσα εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, που θα οδηγήσει την τιμή του στα ύψη.

Τα στοιχεία της Εταιρίας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης, για το πρώτο τετράμηνο του 2011, δείχνουν ότι υπογράφηκαν 4.125 νέα συμβόλαια παροχής φυσικού αερίου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 80,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε το Φεβρουάριο (+127%), ενώ και τον Απρίλιο η αύξηση ξεπέρασε το 100% με συνολικά 1.500 νέα συμβόλαια.

Ο Λεωνίδας Μπακούρας, εμπορικός διευθυντής της ΕΠΑ, δήλωσε ότι «Έχουμε φτάσει τους 145.000 χρήστες φυσικού αερίου και οι νέες αιτήσεις συνεχίζονται.

Σήμερα, από τους 12 Καλλικράτειους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης που έχουν δίκτυο φυσικού αερίου το 35% των νοικοκυριών έχουν συνδεθεί με το αέριο.

Μέσα στο καλοκαίρι προχωράμε στην επέκταση του δικτύου σε Περαία, Διαβατά, Ρετζίκι, Σίνδο και Άγιο Παύλο».

Για την περίοδο θέρμανσης Οκτωβρίου 2010 – Απριλίου 2011, για την κατηγορία της αυτόνομης οικιακής χρήσης Τ2, η εξοικονόμηση φτάνει στο 28,90% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης (βάσει των τιμών που ανακοινώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος), σύμφωνα με την ΕΠΑ.

Επίσης, για τους επόμενους μήνες δεν αναμένεται σημαντική μεταβολή των χρεώσεων, καθώς η τιμολογιακή πολιτική δεν εξαρτάται από τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.

Ο κ. Μπακούρας επισήμανε ότι «Η τιμή του φυσικού αερίου δε συναρτάται με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και γι’ αυτό έφτασε να είναι φτηνότερο περίπου κατά 29%».

Σημειώνεται ότι η τιμολογιακή πολιτική της Εταιρίας Παροχής Αερίου Αττικής σχετίζεται με τις τιμές διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται βάσει των συμφωνιών αγοράς του αερίου.

Σε περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών υλοποιήσει την απόφασή του για εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, η ψαλίδα των τιμών θα διευρυνθεί.

πηγή econews.gr

Leave a Reply