Στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς συχνά επικρατούν στερεοτυπικές αντιλήψεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε σχέση με την απόδοσή τους, τη σχέση κόστους-οφέλους και τη γενικότερη επίδραση που θα έχει η έλευσή τους στο εξής. Στα πλαίσια αυτά, εξετάζουμε κατά πόσο αληθεύουν πέντε διαδεδομένοι «μύθοι»:

1. Τα ηλεκτρικά οχήματα θα είναι αργά. Αυτό σίγουρα είναι λάθος, ειδικά από τη στιγμή που οι ηλεκτρικοί κινητήρες που διαθέτουν χαρακτηρίζονται από μεγάλη στροφορμή σε σχέση με τα συμβατικά μοντέλα. Επίσης, στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα sport μοντέλα, όπως της εταιρείας Tesla, τα οποία ανταγωνίζονται σε επιδόσεις τα αντίστοιχα της Ferrari και φυσικά στοιχίζουν αναλόγως.

2. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι ακριβά. Αυτό ισχύει μόνο κατά το ήμισυ. Η τιμή αγοράς πράγματι θα είναι υψηλότερη, κοντά στα 25.000 ευρώ για τα πρώτα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν ευρέως. Παρόλα αυτά, η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα δεχθεί ενίσχυση με τη μορφή επιδοτήσεων (ήδη η Κίνα παρέχει 7.500 δολάρια για την απόκτηση πράσινων οχημάτων). Τέλος, οι αγοραστές θα εξοικονομούν πολλά χρήματα από την απουσία βενζίνης και τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας.

3. Τα ηλεκτρικά οχήματα δεν θα είναι ασφαλή. Επίσης λανθασμένη η άποψη αυτή. Τα συστήματα φόρτισης έχουν κατασκευαστεί με έμφαση στην ασφάλεια του χρήστη και στις ΗΠΑ το σχετικό βύσμα κατασκευάστηκε με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Μηχανικών Αυτοκινήτων. Οι μπαταρίες βρίσκονται στο κάτω μέρος του αμαξώματος και είναι πλήρως απομονωμένες από τον χώρο των επιβατών. Ένα σημαντικό ζήτημα ασφάλειας πάντως είναι η απουσία θορύβου στα ηλεκτρικά οχήματα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα με πεζούς. Οι εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν κάποιου είδους τεχνητό ήχο ώστε να γίνεται αντιληπτή η έλευση του αυτοκινήτου.

4. Η φόρτιση είναι μπελάς. Για το θέμα της φόρτισης έχουν τεθεί πολλές διαφορετικές προτάσεις από τις επιχειρήσεις και τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Το βέβαιο είναι ότι θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος προκειμένου να είναι διαθέσιμοι οι φορτιστές σε όλο το μήκος και το πλάτος μιας πόλης. Παρόλα αυτά, στις ΗΠΑ προσφέρονται ήδη οικιακοί φορτιστές προς 2.000 δολάρια, οι οποίοι θα είναι σε θέση να φορτίζουν το όχημα σε μερικές ώρες. Φυσικά, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν και το ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού τους, δίχως καμία προσθήκη. Αντιλαμβανόμαστε πάντως ότι πρόκειται για μια διαφορετική φιλοσοφία ενεργειακού ανεφοδιασμού σε σχέση με τα πρατήρια βενζίνης. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η τεχνολογία στις μπαταρίες βελτιώνεται διαρκώς και η φόρτιση δεν αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, μετά την πρώτη γενιά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

5. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι στην πραγματικότητα καθαρά, επειδή αντλούν ενέργεια από τους λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Αυτό αληθεύει μόνο στον βαθμό που μια χώρα δεν έχει επενδύσει αρκετά στις ΑΠΕ. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με βάση τον ευρωπαϊκό στόχο για συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας σε ποσοστό 20% ως το 2020. Αυτό μεταφράζεται σε μαζικές επενδύσεις στη διάρκεια της δεκαετίας που διανύουμε, αλλά από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζεται επίσης η σημασία του λιγνίτη ως «εθνικό καύσιμο» στην ηλεκτροπαραγωγή. Πάντως, μακροπρόθεσμα οι ΑΠΕ θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος μετά το 2030 και θα καταστήσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ολοένα και πιο καθαρά.

πηγή energia.gr

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ge0jgudOQzc&feature=player_embedded[/youtube]

No Responses to “Πέντε Μύθοι για τα Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα”

Trackbacks/Pingbacks

 1. David - . ñýíêñ çà èíôó.
 2. Shaun - . tnx for info!
 3. mario - . good info!!
 4. curtis - . tnx for info.
 5. Henry - . ñïñ çà èíôó!!
 6. Kirk - . ñïñ!
 7. dennis - . áëàãîäàðñòâóþ!
 8. theodore - . ñïñ!!
 9. miguel - . ñýíêñ çà èíôó!!
 10. Homer - . tnx for info!
 11. Michael - . ñýíêñ çà èíôó!
 12. Timothy - . good!!
 13. jimmie - . ñïàñèáî çà èíôó.
 14. Johnny - . good.
 15. guy - . good!
 16. Brandon - . ñïàñèáî!
 17. Tracy - . áëàãîäàðñòâóþ.
 18. steve - . ñïñ!!
 19. rafael - . thank you!!
 20. allen - . ñïñ!!
 21. manuel - . ñïñ!!
 22. Gordon - . ñïñ.
 23. Roger - . áëàãîäàðåí!
 24. clifford - . ñïñ.
 25. Fred - . good!
 26. Johnnie - . áëàãîäàðþ!
 27. donald - . ñïñ.
 28. clarence - . thank you.
 29. Dave - . ñïñ.
 30. ronnie - . thanks!!
 31. Daryl - . thanks!!
 32. chester - . ñïñ.
 33. nicholas - . ñïñ!
 34. Jason - . good info.
 35. jay - . ñïñ çà èíôó.
 36. joshua - . ñïñ çà èíôó.
 37. Evan - . áëàãîäàðåí.
 38. ron - . ñïñ.

Leave a Reply